top of page

Zelfgemaakte Bone Broth - Bottenbouillon

Een pure bron van collageen, vitaminen, mineralen en aminozuren.

Leacky gut - allergie - detox - laaggradige ontsteking - astma - eczeem

Een basisrecept voor huisgemaakte bouillon van gelatine rijke biologische botten, lekker voor in de soepen en sauzen en heel gezond voor de darmen of drink deze als detox. Maak een paar liter in een keer en vries het in, zodat je altijd wat op voorraad hebt. Wel NOOIT opwarmen in de microgolf !!


Maar zelf getrokken bouillon is geweldig. Het bevat vitaminen, mineralen en eiwitten die je weerstand ondersteunen. Het bevat gezonde vetten en is toch licht verteerbaar. Bovendien zit het boordevol met natuurlijke gelatine en glutamine - hartstikke goed voor je darmen dus. Mijn oma wist het toen al hoe het moest, wij zijn het meestal vergeten.

Onderaan staat het recept maat eerst wat uitleg waarvoor je het kan inzetten.


Al gehoord van een 'LEACKY GUT'?

Misschien heb je de term 'lekkende darm' wel al weleens gehoord.

Veel mensen stellen zich dan ook een lekkende darm voor, waarbij er door gaatjes In de darmen ontlasting in de buikholte lekt. Dat klopt gelukkig niet! Dat heet namelijk een geperforeerde de darm en dit is levensbedreigend.


Waar het om gaat is een hypepermeabele darm.

De darmwand is doorlaatbaar (permeabel). Hij is gemaakt om voedingsstoffen op te nemen. Dat gebeurt heel gericht: alleen volledig afgebroken voedingsstoffen worden via de darmwandcellen opgenomen. Bij hun reis door de darmwandcel worden ze 'ingepakt' in een speciaal laagje, zodat ze veilig door onze bloedvaten kunnen reizen. De cellen van de darmwand staan net niet tegen elkaar aan. Tussen de cellen zitten een soort 'schuifdeuren', de tight junctions. Die zijn heel belangrijk.


In een gezonde darm geeft de darmflora af en toe opdracht om zo'n schuifdeurtjes een stukje open te zetten. Dan kan er (expres) een slechte bacterie doorheen. Die wordt opgepikt door het immuunsysteem en van alle kanten bekeken. Zo leert je het immuunsysteem tegen welke indringers het jou moet verdedigen.


Als de darmflora niet in orde is of als er andere dingen misgaan, bijvoorbeeld bij een allergie, intolerantie of ontstekingen in de darm gaat de kwaliteit van het darmslijmvlies achteruit. Ook de kwaliteit van de tight junctions gaat achteruit, waardoor deze schuifdeuren permanent open blijven staan.

Als dat gebeurt, is de darm hyperpermeabel, hij laat meer door dan eigenlijk de bedoeling is. Er kunnen dan niet alleen teveel slechte bacteriën doorheen glippen, maar ook veel te grote brokken voedsel. Gelukkig geen hele pinda's, maar wel hele eiwitten in plaats van netjes afgebroken aminozuren. Het immuunsysteem krijgt het daar vreselijk druk mee, want lichaamsvreemde eiwitten en je bloed zijn altijd een alarmbel voor jouw afweer. Slechte bacteriën en virussen bestaan immers ook uit eiwitten, dus die moeten stuk gemaakt worden voordat ze jou stuk maken.


De 'wapens' die je immuunsysteem geeft om lichaamsvreemde eiwitten en slechte bacteriën te vernietigen, zijn ontstekingen. Zo zorgt je immuunsysteem voor een hele serie mini-ontstekingen in je lichaam. Die zijn goed bedoeld, maar kunnen vervelende gevolgen hebben. Deze laaggradige ontstekingen worden in verband gebracht met onder andere een verergering van eczeem of astma. allergische reacties, zuur-base gehalte, beschadigingen aan bloedvaten of een hoger risico op kanker.


Daarom hoorde je de laatste jaren zoveel over de leaky gut. De ontstekingen hebben invloed op heel veel processen In het lichaam. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die zich een beetje moe voelt, ook echt een leacky gut geeft. Je kunt dat Laten onderzoeken en er dan gericht mee aan de slag gaan.


Een 'wondermiddeltje' slikken tegen een 'lekkende darm' geeft geen zin, want het is nog maar de vraag of het helpt en je lost er ook de oorzaak van je probleem niets mee op. Het mooiste zou natuurlijk zijn als je immuunsysteem het niet nodig zou hebben om al die ontstekingen te maken.


Daarom is zo darmflora zo belangrijk: met een gezonde darmflora hou je je darmslijmvlies en de tight junctions gezond, en zo 'lekt' er dus ook helemaal niets.








Recept: BOTTENBOUILLON





Voorbereidingstijd: 30 minuten Gaartijd: vanaf 2u tot 24u Materiaal: de beste optie is de SlowCooker


Ingrediënten

  1. 2 kg bio runderbotten of mergpijpen of soepvlees met been, kippen vleugels kunnen ook (samenstelling van de eiwitten en vetten van Biologisch vlees verschilt veel van vlees uit de bio-industrie

  2. 3 teentjes gesneden knoflook

  3. 100 gram platte peterselie

  4. 2 gehakte selderij stengels

  5. 1 wortel

  6. 1 vingerlengte gember (schillen)

  7. 200 gram shiitake paddenstoelen

  8. 1 laurierblaadjes

  9. 120 ml biologische rauwe appelciderazijn (De appelciderazijn helpt om de voedingsstoffen uit de botten te onttrekken).

  10. 6 liter water

  11. eventueel extra water


Bereiding Roosteren in de oven (hoeft niet, maar is best wel lekker)

  • Verwarm de oven voor op 180°C

  • Leg de botten op een bakplaat en schuif gedurende +/- 20 minuten in de voorverwarmde oven

  • Haal uit de oven.



Mogelijkheid 1

Bouillon trekken - snel koken (voor de snelkookpan)

  • Leg de beenderen op de bodem en voeg al er al de rest bij

  • Giet er 1 liter water bij, draai het deksel op de pot tot het vast zit

  • laat op de laagste kookstand 2u trekken

  • Wanneer het snelkook-proces gedaan is, laat je de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen

  • Eens het veiligheidsdopje is ingevallen, haal je het deksel van de pot

  • aanvullen met extra water


Mogelijkheid 2 Bouillon trekken - Slow-Cooken

  • Je legt alle ingrediënten in de slow-cooker

  • Voeg water bij tot alles goed onder staat en zet het glazen deksel op de pot - ongeveer 6l (afhankelijk van de grote van je slow-cooker)

  • Kies voor 'slow cook' 'high' en zet de tijd op 24 uur

  • Wanneer de tijd verstreken is, schakel de slow-cooker zichzelf uit

  • Laat een uurtje afkoelen en schep dan de beenderen, het vlees en de groenten uit de pot

  • Zeef de bouillon in een grote kom of pot en laat voldoende afkoelen alvorens je hem een nachtje in de koelkast zet om op te stijven.


Bewaren/gebruiken

  • Haal de pot uit de koelkast

  • Schep het opgesteven vet van de bouillon/fond en doe in aparte potjes (Dit is heerlijk om te gebruiken als vetstof voor het bakken van vlees of stoven van groentjes)

  • Verdeel de geconcentreerde bouillon/fond in kleine porties voor saus en grotere porties voor soep

  • Bewaar in de koelkast tot 5 dagen of in de vriezer voor maanden.


Wat is het verschil tussen een bouillon, fond en een Brone Both?

Een bouillon is vloeibaar en blijft ook in de koelkast vloeibaar.

Een bottenbouillon is vloeibaar en wordt in de koelkast gelatineuzer, maar kan je gewoon (lichtjes) opwarmen en zo drinken zonder aan te lengen.

Een fond is in principe een verder ingekookte bottenbouillon, maar als je bottenbouillon echt goed getrokken is, heb je vanzelf een fond, dus een echt goed getrokken bottenbouillon. Deze is ook op kamertemperatuur gelatineus, is zeer krachtig van smaak en een kleine hoeveelheid volstaat om een bom aan smaak te geven sauzen of andere bereidingen. Wil je hem drinken dan leng je hem aan met water in een verhouding van 1 : 2.


Wist je dit?

De meeste bouillons die je in de supermarkt vindt, zijn niet eens van botten gemaakt maar van vlees. Dat is een stuk sneller en eenvoudiger dan het lange sudderen dat nodig is om de voedingsstoffen uit de botten te krijgen.

Het zijn dus eigenlijk gewone bouillons en geen echte bottenbouillons. De kwaliteit van het vlees (en botten als ze die al gebruiken), de kookduur, enz… hebben dus een grote invloed op de voedingswaarde en dus op de voordelen voor je gezondheid.

Sommige gebruiken zelfs bepaalde solventen om de ‘bouillon’ te trekken of ze trekken hem zo kort dat er haast geen smaak inzit.

Om dit te camoufleren, voegen ze ‘suiker’ en ‘MSG’ (gistextract) oftewel smaakversterkers (E621) toe. De textuur van de gelatine wordt nagebootst met emulgatoren.

289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page