top of page

De noodzaak van basische voeding

Het Alkaline dieet

Het alkaline dieet, ofwel het basische dieet is een voedingspatroon dat een gezond evenwicht nastreeft m.b.t. zure en alkalische (ook "basische" genoemd) reststoffen, welke achterblijven na verbranding in het lichaam.

Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel.

Romantische picknick Paar

Welke voeding is zuur en welke basisch?

Of een voedingsmiddel zuur of basisch is, hangt af van het restproduct na verbranding. Wist u dat hoewel een citroen zuur smaakt, deze toch zeer basisch is?
⁠Zuur in verzuring zegt dan ook niets over de smaak van een product. Het zegt iets over de mate waarin het product verzurend is voor het lichaam door het achterblijven van zure reststoffen.

Verzurende voedingsmiddelen

Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur.

Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.

Basische voedingsmiddelen

Basisch vormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische reststoffen achter, zoals ijzer, kalium, calcium, magnesium en zink.

Basisch vormende voeding omvat de meeste soorten groenten en fruit, kruiden, noten en zaden, aardappelen, paddenstoelen, spruiten en kiemsoorten.

Zuur-Base Voedingswijzer 

In de Zuur-Base Voedingswijzer vindt u een uitgebreid overzicht welke voedingsmiddelen basisch- zijn en welke zuurvormend.

Je kunt dit overzicht hieronder downloaden, bekijken en eventueel printen. 

Wat is een gezond evenwicht? 

 

Voor een gezonde zuurbalans op basis van het alkaline dieet geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten.

 

Maar, in de praktijk blijkt dat wij met ons westerse voedingspatroon (veel suikers, dierlijke eiwitten, geraffineerde en bewerkte producten)

per dag slechts 30% tot 40% basisch vormend en

maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen.

Een gezonde lichaamsfunctie vereist voldoende basische

voeding.

Mensen met verzuringsklachten zouden binnen het

alkalische dieet in de verhouding van

tenminste 80% - 20% zuurvormend voedsel) moeten eten.

Daarmee zou op basis van alleen voeding

de zuurbalans na langere tijd hersteld kunnen worden.

Eet niet te eenzijdig

Maar, omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het wel belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer u langdurig een te eenzijdig voedingspatroon aanhoudt, dan gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen. De verdeling van 80% basischvormend en 20% zuurvormend is te eenzijdig op de lange termijn.

Hoe lang duurt de overgang?

5 tips ter ondersteuning 

Liever persoonlijk advies? 

bottom of page