top of page

Is Serotonine meer dan een geluksstofje?

Foto van schrijver: Marijke MisplonMarijke Misplon

Serotonine wordt vaak gereduceerd tot 'stofje dat je blij maakt'. Beetje oneerbiedig voor een regeltante serotonine die zich bemoeit met zowat alle lichaamsfuncties.

Is meer dan tijd dat we haar takenpakket even onder de loep nemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onderwerpen in dit artikel


Serotonine: De dirigent van je welzijn

Serotonine, een van de meest invloedrijke neurotransmitters in ons brein, is meer dan alleen een 'gelukshormoon'. Het is een ware dirigent die een breed scala aan psychologische en fysiologische processen in ons lichaam reguleert. Tijdens een analyse van de neurotransmitters merk ik dagelijks dat dit fascinerend stofje zo een complexe rolt heeft.


De symfonie van serotonine: Hoe het wordt gecreëerd

Wanneer zenuwcellen met elkaar communiceren, geven ze neurotransmitters af, waaronder serotonine. Deze chemische boodschapper wordt op aanvraag geproduceerd, mits er voldoende bouwstoffen uit onze voeding beschikbaar zijn.

Na de productie wordt serotonine vrijgegeven in de synaptische spleet, de minuscule ruimte tussen zenuwcellen. Hier wachten receptoren geduldig op hun portie serotonine.


De veelzijdige rol van serotonine: Meer dan alleen stemming


Als de serotoninereceptoren optimaal functioneren, ervaren we gevoelens van geluk, stabiliteit en focus. Maar de invloed van serotonine reikt verder dan dat. Serotonine is betrokken bij diverse psychologische processen, zoals emotieregulatie, slaap, eetlust, seksueel gedrag en geheugen.'



Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde hormoonbalans, inclusief serotonine.

Serotonine als hormoon: Een boodschapper door het lichaam

Serotonine is niet alleen in de hersenen actief. Maar liefst 90 tot 95 procent van de serotonine in ons lichaam bevindt zich buiten de hersenen.


Buiten de hersenen fungeert serotonine als hormoon, niet als neurotransmitter. De bloed-hersenbarrière scheidt de serotonine in de hersenen van die in het bloed, waardoor ze niet met elkaar in contact komen. Als hormoon wordt serotonine geproduceerd in de darmen en via de bloedbaan door het lichaam verspreid.


Serotonine is overal in het lichaam actief en speelt een rol bij diverse functies, zoals darmbeweging, bloedstolling, ademhaling, celgroei en het immuunsysteem. Naast haar rol als neurotransmitter en hormoon is serotonine essentieel voor de ontwikkeling en verbinding van zenuwcellen in de hersenen.'




Kom in beweging! Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van serotonine. Ga wandelen, fietsen of dansen.



Hormonen versus neurotransmitters: De boodschappers vergeleken

Hoewel hormonen en neurotransmitters beide boodschappers in het lichaam zijn, verschillen ze in hun werking en bereik.

  • Hormonen, geproduceerd door klieren, reizen via het bloed en hebben langdurige effecten op processen zoals groei en stofwisseling.

  • Neurotransmitters, geproduceerd door zenuwcellen, werken in de synaps en zorgen voor snelle, kortdurende signalen, zoals bij emoties en beweging.


Serotonine en depressie: Een complexe relatie

Bij mensen met een depressie kan het serotoninesysteem ontregeld zijn. Antidepressiva kunnen helpen door de heropname van serotonine te blokkeren, waardoor het langer in de synapsspleet blijft en meer kans heeft om zich aan receptoren te binden.


Echter, antidepressiva werken niet voor iedereen met een depressie, aangezien depressie diverse oorzaken kan hebben, zoals ingrijpende gebeurtenissen, langdurige stress of lichamelijke aandoeningen.


Serotonine stimuleren: Voeding als basis


Hoewel er online veel tips te vinden zijn om de serotonineproductie te verhogen, is dit meestal niet nodig bij een evenwichtig dieet. Serotoninetekorten zijn meest te vinden bij mensen die een incorrecte en onvoldoende voedselinname hebben. Wat heb jij nodig is niet wat een andere nodig heeft!



Zorg goed voor je darmen, want daar wordt het grootste deel van je serotonine aangemaakt. Eet vezelrijk en gevarieerd.

Veel voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, een stof die de bloed-hersenbarrière passeert en in het zenuwstelsel wordt omgezet in serotonine.


Zo draagt serotonine bij aan ons welzijn, niet alleen door ons een blij gevoel te geven, maar ook door haar diverse andere functies.


Let op je stemming en je lichaam. Merk je veranderingen op?

Ga na of je voldoende aandacht besteedt aan je voeding, beweging en ontspanning.


Wil jij door middel van een neurotransmitter profielbepaling inzicht krijgen in de kracht en verzwakking van jouw neurobiochemisch systeem.

Na de analyse weet je hoe het gesteld is met je Dopamine, Acetylcholine, Gaba en Serotonine e, krijg je de nodige tips om mee aan de slag te gaan.


Er zijn behoorlijk wat vragen, waar je enkel met ja of neen kan op antwoorden. Prijs van een analyse €69 (1h30)
Er zijn behoorlijk wat vragen, waar je enkel met ja of neen kan op antwoorden. Prijs van een analyse €69 (1h30)




 
 
 

Comments


Orthomoleculair Therapeut KPNI

The 'Ki' to more energy

bima%20logo%20groenblauw2%5B21308%5D_edi
0494 77 28 92

The Ki to more energy

Dadizele - Plaats 47

0494 77 28 92

Marijke Misplon

BE0680 066 802

orthomoleculairadvies@gmail.com

marijke roze shirt2.jpg

Betalingen: 

BE52 7506 9437 9009

© 2018 door Marijke. Proudly created by meself

Bereikbaarheid 

- signal en sms: van 10u-17u30

- telefonisch 9u30 - 17u

- consults of winkel op afspraak

Donderdag - zaterdag en zondag gesloten.

bottom of page