Dit is super makkelijk om te maken en ook nog eens heel erg lekker en gezond. Als je het wat zoeter wilt hebben dan kun je wat meer dadels aan de mix toevoegen.
Op zoek naar amandelmelk dacht ik weer eens lekker lui te kunnen zijn en ging dus kijken bij de commercieel verkrijgbare soorten…. Ik begon met het lezen van al de etiketten, om vervolgens – enigszins teleurgesteld – de amandeldrink weer terug in het schap te zetten. Want in een pak uit de supermarkt zit – behalve suiker – maar 2% amandel…
Dit hou je toch niet voor mogelijk.
Wil je weten hoe je etiketten leest? Klik dan hier
Maak van de pulp weer amandelmeel
Natuurlijk is het zonde om vervolgens alle pulp die over blijft weer weg te gooien. Je kunt hier goed amandelmeel van maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 100˚C. Spread de pulp zo veel mogelijk uit over een bakplaat en zet dit voor ongeveer een uur in de oven of tot het droog is. Roer het halverwege een keer om. Ik gebruikte voor de melk op de foto de amandelen met het schilletje er nog om. Dat gaat dus prima. De melk is iets minder wit en het overgebleven amandelmeel ook.
Zelf amandelmelk maken
Ingrediëntenlijst
250 gr biologische, onbewerkte amandelen
1 liter afgekoeld, gekookt water
snuifje zout
Let op met vanille extract, daar zit doorgaans wat alcohol bij. Een goed alternatief is een snuifje biologisch vanillepoeder.
Kaasdoek/ongebleekt katoen
gesteriliseerde glazen flessen
Tip 1! Heb je geen kaasdoek in huis en wil je toch aan de slag? Een nieuw, in warm water gewassen pantysokje is een goed alternatief.
Tip 2! Wil je jouw amandelmelk toch iets zoeter? Dan voeg je een paar dadels toe.
Beschrijving
Laat de amandelen eerst ruim 8 - 12 uur weken in koud water. Zo worden ze zachter.
Na het weken doe je de amandelen met het water, de dadels, een snufje zout en eventueel het vanille extract in een blender.
Laat de blender voor ongeveer 3 minuten draaien of tot alles fijn is.
Pak een grote kom en span het kaasdoek eroverheen. Of je legt in een de zeef het gewassen pantysokje en giet je de gemalen amandel in.
Laat uitlekken en waar nodig kun je met een lepel nog roeren om het proces te bespoedigen.
Na het uitlekken pak je de punten van de kaasdoek bij elkaar en knijpt het nog eens goed uit, om alle melk eruit te halen.
Vervolgens giet je de amandelmelk in een gesteriliseerde glazenfles.
Je kunt de amandelmelk hierin tot 5 dagen bewaren.
Tip 3! Gooi de overgebleven pulp niet weg, maar gebruik dit in je recept voor koekjes of brood. Maak er bijvoorbeeld een glutenvrije notenbrood van!
Comments