top of page
Foto van schrijverMarijke Misplon

ARTROSE versus VOEDING

Artrose is een (pijnlijke) slijtage van het kraakbeen, het veerkrachtige weefsel dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bekleedt.

De kwaliteit en dikte van het kraakbeen gaan bij artrose langzaam maar zeker achteruit, waardoor de boteinden niet meer soepel kunnen bewegen en steeds minder in staat zijn de krachten die op het gewricht komen te absorberen. In plaats van het kraakbeen, moet het bot deze krachten nu opvangen. Alhoewel artrose niet te genezen is, kan voeding wel invloed uitoefenen op de kwaliteit van het kraakbeen en de mate van (gewrichts-)klachten.

Zo is de zuur-base balans van belang en werken goede vetten als een smeermiddel voor de gewrichten. Bepaalde specerijen zoals gember en kurkuma kunnen een gunstig effect hebben. Ook zwavel- en kiezelrijke voedingsmiddelen zijn aan te raden. Ik zet in dit blog de belangrijkste voedingstips bij artrose voor u op een rijtje!


inhoudstafel


8 waardevolle tips met bij ieder tip

meerdere extra's zoals:

e-books of extra info of gratis downloads.



#1 zorg voor de juiste zuur-base balans


Al het voedsel wat we eten heeft invloed op de zuur-base balans in het lichaam. Wanneer voedsel wordt verteerd, blijven er – afhankelijk van het soort voedingsproduct – resten over: zuren of basen. Dit zijn tegenovergestelden van elkaar. Bij artrose is het belangrijk dat de hoeveelheid zuren en basen in balans blijft. Een overschot van zuren wordt namelijk door het bloed afgestoten naar de bindweefsels zoals het kraakbeen en de banden en pezen rondom de gewrichten en kan daar voor pijn en stijfheid zorgen.

Kraakbeen bestaat voornamelijk uit water en stoffen zoals glucosamine en Chondroïtine. Door verzuring kan er in de cellen van het kraakbeen minder water gebonden worden. De vloeistofcompartimenten rondom de gewrichten kunnen dan van een vloeibare vorm naar een gel-vorm gaan. De kwaliteit en ‘sponzigheid’ van het kraakbeen kan hierdoor ook stuk afnemen.

Om verzuring tegen te gaan hoeft u zuurvormende voedingsmiddelen niet te laten staan, maar is het wel belangrijk om te controleren of je de 20/80 regel toepast. 20% verzurende voeding en 80% base voeding te combineren.

Groenten en de meeste soorten fruit zijn gezonde, basenvormende voedingsmiddelen. Het lichaam functioneert namelijk het beste als de weefsels licht basisch zijn. Ook zijn diverse soorten groenten rijk aan mangaan, wat ook van belang is voor gezond kraakbeen. Download hier de lijst


Van zuur naar basisch

Bij voeding die zuren bevat, zult u algauw denken aan citroenen en sinaasappels. Maar dat is een groot misverstand. De smaak van de voeding zegt niets. Sterker nog: citroenen leveren na vertering juist een baseoverschot op. Het is lastig om per product vast te stellen of zij zuur- of basenvormend zijn.

Alvast een tipje van de sluier

  • Sterk zuurvormend: eieren, vlees en gevogelte, vis en soja

  • Zuurvormend: kaas, peulvruchten en graansoorten

  • Zwak zuurvormend/zwak basevormend: roomboter, olie, noten, zaden en kwark

  • Basenvormend: melk en karnemelk

  • Sterk basevormend: aardappelen, alle soorten groenten en sommige soorten fruit



#2 kies voor de juiste vetten in je voeding


Goede vetten zijn voor de gewrichten een echt smeermiddel. Zoals een beetje vet een roestig fietsslot weer soepel laat lopen, doet vet hetzelfde in het lichaam. Omdat bij artrose ook ontstekingen kunnen ontstaan (artritis) is het belangrijk bewust om te gaan met de inname van vetten. Niet alle vetten zijn namelijk even gezond en zeker niet in het geval van artrose. Door ons huidige westerse voedingspatroon met veel voorbewerkt eten krijgen we makkelijk een overschot aan het omega 6 vetzuur linolzuur binnen. Linolzuur wordt omgezet in arachidonzuur en kan een ontstekingsreactie verergeren en langer laten voortduren. Linolzuur zit onder andere in margarine, bak- en braadboters en zonnebloemolie. Ook de meeste bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten veel linolzuur en transvetten. Deze kunt u dus beter vermijden.

Zorg dat je steeds voldoende omega 3 binnen krijgt, zowel uit de voeding als uit suppletie. Lees zeker ook de blog die ik hierover schreef


Daar kom je te weten wat goede vetten zijn.

Welke vis je best eet - welke boter het best is om te bakken en te braden - welke noten je kan eten

Wil je weten waarom men noten best laat weken. klik hier




# 3 kruiden en specerijen tellen ook mee!

Verse kruiden en specerijen zijn niet alleen heel lekker, ze bevatten ook bioactieve stoffen die een gunstige werking hebben in het lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de wortel curcuma het immuunsysteem positief kan ondersteunen. De werkzame stoffen van curcuma worden het beste opgenomen als ze samen met olie en zwarte peper worden ingenomen.

U kunt kurkuma wortel vers of gedroogd in allerlei gerechten gebruiken. Ook zit kurkuma in kerrie verwerkt en geeft dit zijn felle, gele kleur.


Zwavel- en kiezelzuurrijke voedingsmiddelen

Zwavel en kiezelzuur zijn van belang voor de opbouw van kraakbeen en zorgen dat dit soepel en sterk blijft. Zwavel komt voor in bepaalde zwavel houdende aminozuren zoals cysteïne en methionine. Deze aminozuren zijn te vinden in dierlijke producten zoals: biologisch vlees, kip, eieren en vis. Maar zwavel komt ook voor in plantaardige bronnen zoals in paranoten. Zorg dan ook dat u naast een grote hoeveelheid groenten voor de basen, ook de juiste aminozuren binnenkrijgt. Een goed opneembare vorm van zwavel is MSM.

Kiezelzuur komt voor in gierst en haver. Ook brandnetels zijn zeer rijk aan kiezelzuur. U kunt ze als groenten eten en er bijvoorbeeld soep van maken. Ook kunt u brandnetelthee drinken, of los brandnetel innemen, door de inhoud van een zakje brandnetelthee over de salade of groenten te strooien.




# 4 Welke vitamines ondersteunen bij artrose?

Veel mensen vragen ook welke vitamines helpen bij artrose. De Universiteit van Surrey in Engeland meldt, dat voedingsmiddelen met veel Vitamine K een goede ondersteuning geven bij deze aandoening. Ze adviseren meer boerenkool, spinazie en peterselie te eten. Dit zijn grote bronnen van Vitamine K. Deze voedingsstof is nodig voor speciale eiwitten die in botten en kraakbeen aanwezig zijn. Wanneer er te weinig van deze vitamine in uw lichaam aanwezig is, neemt de kans op artrose én botontkalking toe. Ook de Vitamines D en E hebben een gunstige invloed op de gewrichten. De eerste vitamine beïnvloedt het onderhoud van gezond kraakbeen. Vitamine E stimuleert de aanmaak van kraakbeencellen en heeft bovendien een ontstekingsremmende werking.