AMINOZUREN

 

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten. Deze voedingsstoffen hebben vervolgens een rol in de vorming van spier- en botweefsel. Naast suppletie is het eten van voedsel uit hoogwaardige eiwitbronnen van belang om genoeg aminozuren binnen te krijgen. Tot op heden zijn er ongeveer vijfhonderd verschillende aminozuren ontdekt. Hiervan zijn er 20 fundamenteel, ze dienen als bouwstenen binnen het menselijk lichaam. Deze 20 aminozuren kunnen onderverdeeld worden in drie klassen: essentiële, semi-essentieel en niet-essentieel. We zijn in staat om niet-essentiële aminozuren zelf te produceren, maar essentiële aminozuren halen we uit onze voeding. Dit zijn de aminozuren tryptofaan, lysine, isoleucine, threonine, fenylalanine, leucine, threonine, valine, methionine en histidine. Deze essentiële aminozuren hebben we nodig om dagelijkse prestaties te leveren. Daarnaast zijn er semi-essentiële aminozuren. Deze aminozuren maakt het lichaam in principe ook zelf aan. Het kan echter voorkomen dat door zware inspanning, stress, ziekte of door een aandoening het lichaam dit toch onvoldoende aanmaakt. Een tekort aan bepaalde aminozuren kan leiden tot een disbalans binnen het lichaam.

L-Glutamine

L-glutamine is het aminozuur met de hoogste concentratie in het bloed, de hersenen en de spieren. L-glutamine valt onder de semi-essentiële aminozuren. Als mensen fysiek actiever worden, meer vragen van hun hersenen of meer stress krijgen dan neemt de behoefte aan l-glutamine toe. Ook als we ouder worden neemt de productie van glutamine in het lichaam af, waardoor er behoefte kan zijn aan een glutamine voedingssupplement. U kunt glutamine kopen bij Vitakruid in de vorm van glutamine poeder. Wij hebben een l-glutamine complex samengesteld die bijdraagt aan de essentiële toevoer van glutamine in het lichaam.

L-Tryptofaan

Tryptofaan vinden we in de meeste weefsels van het menselijke lichaam. Het voedingseiwit caseïne bevat ongeveer 1% tryptofaan. Het lichaam maakt deze essentiële bouwstof niet zelf aan, dus moet het uit dagelijkse voeding komen. Tryptofaan wordt door het lichaam omgezet