top of page

AMINOZUREN

Aminozuren

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten. Deze voedingsstoffen hebben vervolgens een rol in de vorming van spier- en botweefsel. Naast suppletie is het eten van voedsel uit hoogwaardige eiwitbronnen van belang om genoeg aminozuren binnen te krijgen. Tot op heden zijn er ongeveer vijfhonderd verschillende aminozuren ontdekt. Hiervan zijn er 20 fundamenteel, ze dienen als bouwstenen binnen het menselijk lichaam. Deze 20 aminozuren kunnen onderverdeeld worden in drie klassen: essentiële, semi-essentieel en niet-essentieel. We zijn in staat om niet-essentiële aminozuren zelf te produceren, maar essentiële aminozuren halen we uit onze voeding. Dit zijn de aminozuren tryptofaan, lysine, isoleucine, threonine, fenylalanine, leucine, threonine, valine, methionine en histidine. Deze essentiële aminozuren hebben we nodig om dagelijkse prestaties te leveren. Daarnaast zijn er semi-essentiële aminozuren. Deze aminozuren maakt het lichaam in principe ook zelf aan. Het kan echter voorkomen dat door zware inspanning, stress, ziekte of door een aandoening het lichaam dit toch onvoldoende aanmaakt. Een tekort aan bepaalde aminozuren kan leiden tot een disbalans binnen het lichaam.

L-Glutamine

L-glutamine is het aminozuur met de hoogste concentratie in het bloed, de hersenen en de spieren. L-glutamine valt onder de semi-essentiële aminozuren. Als mensen fysiek actiever worden, meer vragen van hun hersenen of meer stress krijgen dan neemt de behoefte aan l-glutamine toe. Ook als we ouder worden neemt de productie van glutamine in het lichaam af, waardoor er behoefte kan zijn aan een glutamine voedingssupplement. U kunt glutamine kopen bij Vitakruid in de vorm van glutamine poeder. Wij hebben een l-glutamine complex samengesteld die bijdraagt aan de essentiële toevoer van glutamine in het lichaam.

L-Tryptofaan

Tryptofaan vinden we in de meeste weefsels van het menselijke lichaam. Het voedingseiwit caseïne bevat ongeveer 1% tryptofaan. Het lichaam maakt deze essentiële bouwstof niet zelf aan, dus moet het uit dagelijkse voeding komen. Tryptofaan wordt door het lichaam omgezet in 5-HTP. 5-HTP is de direct voorloper van de neurotransmitter serotonine en het slaaphormoon melatonine.

L-Tyrosine

Bij Vitakruid verkopen we het voedingssupplement L-tyrosine. Dit is is een semi-essentieel aminozuur wat wordt omgezet vanuit het aminozuur fenylalanine. Het is een bouwstof van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Deze neurotransmitters spelen een belangrijke rol in het zenuwstelsel en zijn afhankelijk van de opname van tyrosine uit voedsel. Tyrosine komt voornamelijk voor in vlees,vis, zuivelproducten en granen. Tyrosine is uitgebreid onderzocht. Als u meer wilt weten over de toepassing van l-tyrosine, dan raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

BCAA poeder

BCAA poeder wordt veelal door sporters gebruikt, omdat het een keten van aminozuren is. Het staat dan ook bekend als de meest populaire aminozuurgroep voor sporters. Dat komt omdat spiereiwit voor ⅓ bestaat uit BCAA’s. Ook zijn we niet in staat ze zelf aan te maken. Aminozuren zijn een vorm van hoogwaardige eiwitten. Hoogwaardige eiwitten worden door sporters veelal gebruikt voor een beter spierherstel. De keten van BCAA bestaat uit de drie aminozuren leucine, valine en isoleucine. Bij Vitakruid verkopen we BCAA poeder in de perfecte 2:1:2 verhouding met extra vitamine C. Door een natuurlijke onttrekking uit de natuur is ons supplement erg zuiver.

bottom of page