top of page

VITAMINE D

Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten en is dus goed voor de instandhouding van normale botten. Het zorgt er namelijk voor dat calcium uit voeding opgenomen kan worden.

Vitamine D2 en vitamine D3 zijn de meest biologisch beschikbare vormen van vitamine D.

Vitamine D is de enige soort vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken door de blootstelling aan zonlicht.

Toch kunnen veel mensen een ontoereikend vitamine D gehalte ondervinden. Deze vitamine zit ook in verschillende soorten voeding, zoals bijvoorbeeld in vis en vlees. De producten van Vitakruid zijn de perfecte aanvulling op uw dagelijkse behoefte aan vitamine D. De dosering is zo ingesteld dat uw lichaam de perfecte balans vindt, zodat u de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. De Nederlandse gezondheidsraad adviseert ouderen en donkere mensen extra vitamine D te gebruiken, onder meer om de botten te ondersteunen. Dit komt namelijk doordat vitamine D in de huid wordt aangemaakt door middel van Uv-straling uit zonlicht. Bij een donkere huid verloopt dit proces moeizamer, omdat het zonlicht moeilijker de huid kan doordringen.

Vitamine D3

D3 vitamine is de biologisch best beschikbare vorm vitamine D. Het verschil tussen vitamine D en D3 is dat D3 de best opneembare vorm van vitamine D is. Het verschil tussen D2 en D3 is dat D2 plantaardig is en D3 dierlijk. Daarnaast is D3 ook de vorm die de huid aanmaakt met de hulp van UV straling. Omdat vitamine D3 de vorm is die het best door het lichaam wordt opgenomen, gebruikt Vitakruid deze vorm in al haar producten. Veel mensen vragen zich af hoeveel vitamine D3 ze per dag nodig hebben. Dit verschilt sterk per persoon, maar ons advies is om de geadviseerde orthomoleculaire dosering aan te houden. De werking van vitamine D3 is eigenlijk compleet anders dan andere vitamines. Dit heeft te maken met het feit dat de mensen het zelf produceren dankzij het opvangen van UV-stralen. Vitamine D3 is de meest actieve vorm en wordt snel opgenomen in het lichaam. Dankzij zonlicht maken we zelf veel van deze stof aan, maar in de praktijk zien we dat veel mensen een ontoereikend vitamine D gehalte hebben. Dit komt omdat we te weinig zonlicht hebben op het noordelijk halfrond. Dit heeft te maken met het feit dat de mensheid oorspronkelijk rond de evenaar leefde. Bij Vitakruid verkopen we vitamine D3 - 25 mcg en vitamine D3 - 5 mcg.

Vitamine K

Vitamine K is ook belangrijk voor het in stand houden van normale botten. Met name vitamine K2 is erg belangrijk. Door vitamine B en K te combineren komen ze beide in optimale concentratie in het lichaam. Met name vitamine K2 speelt een grote rol in het vrijmaken van calcium vanuit voeding. Een supplement dat zowel vitamine D3 als vitamine K2 combineert zorgt voor de juiste aanvulling van calcium. De K2 vitamines zijn in mindere mate aanwezig in ons lichaam, omdat ons eten onvoldoende van deze stof bevat. Bij Vitakruid kunt u meerdere supplementen kopen die de combinatie bevatten van vitamine D3 en K2. Vitamine K is van belang voor de samenstelling van botten.

Waar moet een goed vitamine D supplement aan voldoen?

De behoefte aan een vitamine D supplement houdt in dat uw lichaam niet voldoende vitamine D aanmaakt, bijvoorbeeld door een gebrek aan blootstelling aan zonlicht. Vitamine D is onder andere goed voor een goede opname van calcium in de botten en draagt bij aan een goed gebit. Tevens houdt het de hoeveelheid calcium en fosfor in balans. Calcium draagt bij aan de normale werking van de spieren. Een goed vitamine D supplement is een aanvulling op uw dagelijkse voedingspatroon. Het is altijd aanbevolen om de dagelijkse dosering aan te houden. Deze dosering is namelijk orthomoleculair onderzocht en verantwoord. Voor vragen over de toepassing van vitamine D raden wij u aan om contact met ons op te nemen.

bottom of page