top of page

VITAMINE B12

Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 is één van de vitamines uit het vitamine B complex en daarnaast ook één van de meest belangrijke. Deze vitamine draagt bij aan de energiestofwisseling, de vorming van rode bloedcellen, het vormen van weefsel, de werking van het zenuwstelsel, normale psychologische functies en de weerstand. B12 is de enige vitamine B die in ons lichaam opgeslagen kan worden. Desondanks hebben sommige mensen een ontoereikende vitamine B12 opname. Dit kan komen door het onvoldoende nuttigen van voeding met voldoende vitamine B12. De vitamine is onder andere te vinden in dierlijke voeding zoals vleesproducten, zuivel en vis. Hierdoor is de kans groter dat veganisten eerder een ontoereikend vitamine B12 gehalte zullen krijgen. Ook ouderen en gebruikers van maagzuurremmers hebben een verhoogde kans. B12 wordt in de maag opgenomen en is afhankelijk van het eiwit wat in de maag wordt gevormd. Als u het idee heeft dat de vitamine B12 waarde in uw lichaam ontoereikend is, dan kan uw bloed worden gemeten. De dokter kunt u dan aanraden om over te gaan om vitamine B12 te kopen in de vorm van een vitamine B12 supplement zoals tabletten. Bij een ernstig tekort kan er door de arts bepaald worden vitamine B12 injecties in te zetten om de toevoer snel te verhogen.

Vormen van B12

Vitamine B12 komt in meerdere vormen voor.

Methylcobalamine draagt bij aan de werking van het zenuwstelsel. Ook in het ruggenmerg en de hersenen heeft deze actieve vorm van vitamine B12 invloed, waardoor het een erg belangrijk nutriënt is. Bovendien wordt het algehele immuunsysteem op een hoog niveau gehouden door voldoende methylcobalamine.

Adenosylcobalamine wordt aangetroffen in weefselcellen en draagt bij aan een verminderde vermoeidheid. Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12 die niet opgenomen kan worden door vitamine B12 tabletten. Daarom wordt deze vorm vaak gebruikt bij injecties. Vitakruid verkoopt vitamine B12 voedingssupplementen in de vormen vitamine B12 methylcobalamine en vitamine B12 adenosylcobalamine.

Vitamine B12 Forte Plus. Deze variant draagt bij aan het vormen van rode bloedcellen. In dit supplement zit de actieve vorm van B12 methylcobalamine. Daarnaast hebben vitamine B6, B12 en folaat een gunstige invloed op het zenuwstelsel. Deze vitamines dragen ook bij aan het produceren van energie en helpen daardoor de vermoeidheid te verminderen.

De Vitamine B12 combi is één van onze andere varianten. Dit voedingssupplement is verkrijgbaar met vitamine B6 als vitamine B12 combi met P5P, of zonder vitamine B6 als vitamine B12 combi.

Beide producten bevatten een hoge dosering methylcobalamine en adenosylcobalamine. Dit product is bedoeld voor mensen met een speciale behoefte aan een hoge dosering. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat het lichaam niet goed in staat is om vitamine B12 op te nemen. Door gebruik te maken van zuigtabletten komt de vitamine direct in uw bloedbaan terecht. 

Welke variant moet ik kiezen?

Deze vitamine heeft de laatste jaren erg veel aandacht gekregen, omdat veel mensen twijfelen of hun B12 inname toereikend genoeg is. Wij zijn echter al een lange tijd bezig met de ontwikkeling van verschillende B12 supplementen. Mocht u B12 suppletie overwegen dan raden we u aan contact met ons op te nemen. Wij verkopen namelijk inmiddels al vijf verschillende supplementen. We geven u graag een advies.

bottom of page