top of page

VETZUREN

Vetzuren

Vetzuren

Vet schrikt veel mensen altijd af, omdat het verband met aankomen snel gelegd wordt. Dit is echter niet altijd het geval, want sommige vetten hebben we nodig. Al het vet laten staan in onze dagelijkse voeding draagt dus niet bij aan een gezonde leefstijl. Vetzuren leveren namelijk ook energie en dragen bij aan de aanmaak van vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Toch ervaren we vandaag de dag dat veel voeding te veel vetzuren bevat. Dit komt omdat het zorgt voor de smaak in het eten. Daarnaast heeft voeding met te veel vetzuren vaak ook te veel calorieën. Ongezond eten bevat dus te veel vetzuren, wat overgewicht tot gevolg kan hebben. Essentiële vetzuren vinden we in gezonde voeding. Suppletie van bepaalde voedingssupplementen is echter verre van overbodige luxe. Er zijn verschillende soorten vetzuren. Verzadigde vetzuren komen bijvoorbeeld voor in zuivelproducten, koek, snacks en sauzen. Onverzadigde vetzuren hebben wel een gezondheidsbevorderende functie en komen bijvoorbeeld voor in olijven, pinda’s, zonnebloemolie en vette vis. Transvet is de slechtste variant van dit drietal vetzuren. Dit is vet dat in de fabriek wordt geproduceerd en dit vinden we terug in het meeste ongezonde voedsel.

Omega-3

Onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in Omega-3, Omega-6 en Omega-9.

Omega-3 is waarschijnlijk de belangrijkste van de drie, omdat we de bron voor Omega-3, alfa linoleenzuur, niet zelf kunnen aanmaken. Alfa linoleenzuur is goed voor de cholesterolspiegel. We moeten Omega-3 uit onze voeding halen, maar ook hieraan ontbreekt het vaak in de huidige voeding. Wilde zalm, ansjovis en walnoten zijn bronnen van Omega-3, maar dit is over het algemeen voeding wat veel mensen niet elke dag eten.

Om deze reden hebben we Omega-3 toegevoegd aan ons Q10 ubiquinol en Omega-3 voedingssupplement. Q-10 is een co-enzym dat in bijna elke cel van het lichaam voorkomt. Q10 draagt bij aan het opwekken van energie en werkt dus eigenlijk als een soort vitamine. Q10 ubiquinol is de biologische actieve Q10 en zorgt in combinatie met Omega-3 voor het in stand houden van de vetzuren balans in het lichaam. Deze combinatie is uniek als q10 supplement.

Omega-6 is juist een stuk eenvoudiger terug te vinden in een Nederlands dieet. Veel plantaardige kook oliën bevatten Omega-6. Hierdoor krijgen we vaak ontzettend veel Omega-6 binnen, maar een stuk minder Omega-3. Een evenwichtige verhouding tussen Omega 3 en 6 draagt bij aan de algehele gezondheid. Omega-9 komt ook veelvuldig voor in onze voeding en kan ook als vervanger voor Omega-3 of Omega-6 worden ingezet. Echter maakt ons lichaam zelf Omega-9 aan vanuit de aanwezige onverzadigde vetten.

Visolie

Het toevoegen van visvetzuren aan een wekelijks voedingspatroon is erg belangrijk. Bij veel mensen ontbreekt dit vaak, omdat ze bijvoorbeeld geen vis eten. Het voldoende binnenkrijgen van Omega-3 vetzuren in verhouding met Omega-6 vetzuren is belangrijk om het vetspectrum in balans te houden. In ons Visolie Forte voedingssupplement is Omega-3 toegevoegd om te zorgen voor een voldoende toevoer van Omega-3 in het lichaam. Het regelmatig gebruiken van Omega-3 vetzuren is belangrijk voor de gezondheid. Mocht u in uw dagelijkse voeding niet aan voldoende Omega-3 komen, dan is het gebruik van een voedingssupplement een oplossing. Visolie dankt zijn naam aan het feit dat visvetzuren uit vissen gehaald kunnen worden door de voeding van vissen. De algen die vissen binnenkrijgen bevatten veel Omega-3. Bij Vitakruid verkopen we visolie in de vorm van visolie capsules.

Vegan Omega-3

Vitakruid heeft een hoogwaardige Vegan Omega-3 in het assortiment. De Vegan Omega-3 Algenolie van Vitakruid is gestandaardiseerd op maar lieft 40% DHA, een unicum.  De Algenolie is ontwikkeld door de firma Algarit uit Canada. 

bottom of page