top of page

Wat betekent hunkeren naar voeding?

Feiten en mythen uitgelegd.


Hunkeren naar eten komt heel vaak voor. Ze zijn moeilijk te negeren en manifesteren zich meestal door een intens of dringend verlangen naar een specifiek soort voedsel, hoewel het gewenste voedsel van persoon tot persoon zal verschillen.


Het hunkeren naar voedsel kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren - zowel fysiek als mentaal. In bepaalde gevallen kunnen ze ook een teken zijn van een onderliggende aandoening en mogen ze zeker niet worden genegeerd.
In dit artikel ga ik even dieper in op wat je trek in eten kan betekenen, en wat de mogelijke redenen erachter zijn.


Mogelijke oorzaken voor uw onbedwingbare trek!


Het verlangen naar voedsel kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, die meestal kunnen worden opgesplitst in twee hoofdcategorieën: fysiek en mentaal. Als u zich hiervan bewust bent, kunt u bepalen welke factoren specifiek uw onbedwingbare trek veroorzaken.


Fysieke oorzaken


Onevenwichtigheden in leptine en ghreline (in de volksmond ook het hongerhormoon genoemd) is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. Een onbalans in deze honger- en volheidshormonen kan ervoor zorgen dat bepaalde mensen meer hunkeren naar voedsel dan anderen.

 • Zwangerschap. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen uw reuk- en smaakreceptoren beïnvloeden, waardoor u meer onbedwingbare trek krijgt.

 • Premenstrueel syndroom (PMS). De veranderingen in de hormonen oestrogeen en progesteron die optreden vlak voor je menstruatie, kunnen de trek versterken, vooral voor koolhydraatrijk voedsel.

 • Slaapgebrek. Te weinig slaap of slaap van slechte kwaliteit kan uw niveaus van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van honger, volheid en slaap-waakcycli verstoren, waardoor het hunkeren naar voedsel mogelijk wordt versterkt, vooral 's avonds.

 • Een voedingsarm dieet. Voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels kunnen u helpen een vol gevoel te krijgen. Een dieet met weinig van deze voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat u honger krijgt of trek krijgt, zelfs als u verder voldoende calorieën heeft gegeten.

 • Slechte hydratatie. Het innemen van te weinig vocht kan bij sommige mensen het hongergevoel of het hunkeren versterken.

 • Je darmflora. Er zijn aanwijzingen dat het type bacteriën dat in uw darmen aanwezig is, van invloed kan zijn op de frequentie en het soort onbedwingbare trek dat u heeft. Er is echter meer onderzoek nodig om deze link te bevestigen.

 • Fysieke activiteit. Als u meer lichamelijk actief bent, zelfs al is het maar door meer te lopen, kan het hunkeren naar voedsel helpen verminderen. Evenzo kan het zijn dat u door minder te bewegen dan u normaal doet, meer trek in voedsel krijgt.

 • Sterk bewerkte voedingsmiddelen. Er zijn aanwijzingen dat sterk bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan toegevoegd vet en suiker, verslavingsverschijnselen kunnen veroorzaken, waardoor het hunkeren naar voeding een feit is.

 • Frequentie waarmee u het verlangde voedsel eet. Minder vaak eten van voedsel waarnaar u hunkert kan effectiever zijn om uw hunkering naar dat specifieke voedsel te verminderen dan het eten van een klein deel van dat voedsel wanneer u er naar hunkert.


Geestelijke oorzaken

 • Spanning. Stress kan uw niveaus van het hormoon cortisol verhogen. Hoge cortisolspiegels kunnen verband houden met honger, onbedwingbare trek en een grotere kans op stress of eetaanvallen.

 • Je persoonlijkheid. Er zijn aanwijzingen dat mensen die impulsiever zijn of hogere scores hebben op het gebied van verslavende persoonlijkheid, ook een grotere kans hebben op het ervaren van hunkeren naar voedsel.

 • Context eten. Je brein kan het eten van een bepaald voedingsmiddel associëren met een specifieke context, bijvoorbeeld popcorn en een film. Dit kan ertoe leiden dat je de volgende keer dat dezelfde context zich voordoet, je naar dat specifieke voedsel hunkert.

 • Je stemming. Bepaalde stemmingen kunnen het hunkeren naar specifiek voedsel oproepen. Negatieve stemmingen lijken bijvoorbeeld vaak te hunkeren naar troostmaaltijden.

SAMENVATTING

Het hunkeren naar voedsel kan worden veroorzaakt door verschillende factoren - zowel fysiek als mentaal. Als u zich hiervan bewust bent, kunt u bepalen waardoor uw trek in eten wordt veroorzaakt en uiteindelijk kunt u deze verminderen.


Betekent hunkeren dat je tekorten hebt aan voedingsstoffen?


Er is een populaire overtuiging dat onbedwingbare trek een teken is dat uw lichaam bepaalde voedingsstoffen mist. Toch wordt deze theorie in de meeste gevallen om een ​​aantal redenen momenteel niet door de wetenschap ondersteund.


Zo kan het verlangen naar zout in sommige gevallen worden veroorzaakt door een natriumtekort . De meeste mensen die naar zoute voedingsmiddelen hunkeren, hebben echter meestal geen tekort aan deze voedingsstof.


Bovendien zou je, op basis van deze theorie van nutriëntentekorten, verwachten dat de meeste trek zou zijn in voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, minimaal verwerkt is, zoals fruit, groenten, volle granen of peulvruchten.


Maar in werkelijkheid hebben de meeste trek in voedsel met een lage voedingswaarde, zoals sterk bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan toegevoegd vet, suiker of zout.


Bovendien suggereert onderzoek dat mannen en vrouwen de neiging hebben om naar verschillende soorten voedsel te verlangen. Vrouwen verlangen bijvoorbeeld eerder naar zoet smakende voedingsmiddelen, terwijl mannen eerder naar hartige producten verlangen.


Maar er is weinig bewijs dat vrouwen een tekort zouden hebben aan voedingsstoffen die eerder in zoet voedsel worden aangetroffen en aan mannen die waarschijnlijk niet in hartige voedingsmiddelen worden aangetroffen.


Ten slotte suggereert onderzoek dat hoe minder vaak u bepaalde voedingsmiddelen eet, hoe minder waarschijnlijk het is dat u ernaar hunkert. Als het hunkeren echter werd veroorzaakt door een lage inname van deze voedingsmiddelen, zou je verwachten dat precies het tegenovergestelde effect optreedt.

SAMENVATTING

Er is momenteel weinig bewijs om het idee te ondersteunen dat hunkeren naar voedsel wordt veroorzaakt door een onvoldoende inname van voedingsstoffen in het voedsel.Wat als ik trek heb in non-foodartikelen?


Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het verlangen naar voedsel een teken is van tekorten aan voedingsstoffen, kan het verlangen naar non-foodproducten dat wel zijn.

Een voorbeeld hiervan is PICA (De medische term pica staat voor de zucht naar het consumeren van niet-eetbare dingen, zoals aarde, haar, steentjes, munten of verfschilfers van houtwerk ... ), een aandoening die ertoe kan leiden dat mensen naar non-foodproducten gaan verlangen.

Pica komt het meest voor bij kinderen en zwangere vrouwen en de exacte oorzaak is nog niet vastgesteld.


Studies suggereren echter dat mensen met pica vaak een laag ijzer-, calcium- of zinkgehalte hebben. Bovendien verdwijnt hun hunkering naar non-foodproducten vaak wanneer de ontbrekende voedingsstoffen worden aangevuld.

Dat gezegd hebbende, niet alle gevallen van pica worden opgelost door suppletie. Daarom is er meer onderzoek nodig om de exacte rol te bepalen die tekorten aan voedingsstoffen spelen bij pica.

SAMENVATTING

Het verlangen naar non-foodproducten, kan een teken zijn van een laag ijzer-, zink- of calciumgehalte. Toch is er meer onderzoek nodig om deze link te bevestigen.


Het komt neer op

Het verlangen naar voedsel kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan fysieke of mentale factoren.

Ze kunnen een teken zijn van hormonale onevenwichtigheden, een suboptimaal dieet, hoge stressniveaus of een gebrek aan slaap of lichamelijke activiteit.


Het hunkeren naar voedsel is zelden een teken dat je de voedingsstoffen in dat voedsel mist. Het verlangen naar non-foodproducten, kan echter soms worden veroorzaakt door een dieet dat te weinig voedingsstoffen bevat.

Als u momenteel trek heeft in non-foodproducten, neem dan contact met mij op

0494 77 28 92 om tekorten aan voedingsstoffen als oorzaak uit te sluiten. Meer weten?


Als je oplossingen probeert te vinden om je te helpen STOPPEN met hunkeren naar sterk bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen, laat hieronder een hartje achter.


Hunkeren komt heel vaak voor. In feite ervaart meer dan 50% van de mensen regelmatig onbedwingbare trek.

Ze spelen een belangrijke rol bij gewichtstoename, voedselverslaving en eetaanvallen.


Als u zich bewust bent van uw verlangens en hun triggers, kunt u ze veel gemakkelijker vermijden.


133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page