top of page

Waar zit de meeste vitamine C in en wat zijn de gezondheidseffecten ervan?


Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is inderdaad een beroemde vitamine. Het heeft tal van wetenschappelijk bewezen effecten op onze gezondheid en speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem. Geen wonder dat het vaak de “weerstandsvitamine” wordt genoemd!


De gezondheidseffecten van vitamine C

 1. Verlaagt het risico op chronische ziekten: Vitamine C is een krachtige antioxidant die je natuurlijke afweer versterkt. Het beschermt cellen tegen schadelijke moleculen, bekend als vrije radicalen. Door het consumeren van meer vitamine C kan het antioxidantengehalte in je bloed met 30% toenemen, wat bijdraagt aan de natuurlijke afweer tegen ontstekingen en het risico op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, helpt verminderen.

 2. Beheersing van hoge bloeddruk: Vitamine C kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Het ontspant de bloedvaten die bloed vanuit het hart vervoeren, waardoor de bloeddruk daalt. Bij gezonde volwassenen verlaagde een vitamine C-supplement de systolische bloeddruk (bovenste waarde) met 3,8 mmHg en de diastolische bloeddruk (onderste waarde) met gemiddeld 1,5 mmHg. Bij volwassenen met een hoge bloeddruk zorgde een vitamine C-supplement voor verlaging van de systolische bloeddruk met 4,9 mmHg en van de diastolische bloeddruk met gemiddeld 1,7 mmHg.

 3. Verlaging van het risico op hartaandoeningen: Vitamine C speelt een rol bij het gezond houden van steunweefsel, botten, tanden en bloedvaten. Het beschermt het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en bevordert de opname van het mineraal ijzer.

 4. Voorkomen van ijzertekort: Vitamine C verhoogt de opname van ijzer uit voeding. Het kan helpen bij het voorkomen van bloedarmoede door ijzertekort.

 5. Bescherming van geheugen en denkvermogen bij veroudering: Hoewel nog niet volledig begrepen, zijn er aanwijzingen dat vitamine C een rol speelt bij het behoud van cognitieve functies naarmate we ouder worden.

 6. Ondersteuning van de weerstand - immuunsysteem: Vitamine C helpt het immuunsysteem van ons lichaam te versterken. Dit is essentieel om infecties en ziekten te bestrijden.

 7. Bevordering van de weerstand tijdens en na fysieke inspanning: Vitamine C is vooral gunstig wanneer je actief bent. Het kan helpen vermoeidheid te verminderen en je energieniveau op peil te houden.

 8. Bijdrage aan de vorming van collageen: Collageen is belangrijk voor: - behoud van sterke botten - behoud van een sterk gebit - aanmaak van kraakbeen - conditie van bloedvaten, tandvlees en huid

 9. Activering van natuurlijke energie: Vitamine C activeert de natuurlijke energie in je lichaam en helpt bij vermoeidheid.

 10. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Het draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij concentratie en geheugen.

 11. Bescherming tegen invloeden van buitenaf: Vitamine C fungeert als een antioxidant en helpt lichaamscellen te beschermen.


Kortom, voeg wat vitamine C-rijk voedsel toe aan je voeding om

deze voordelen te plukken en je gezondheid te ondersteunen!


Laten we eens kijken naar de voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.

Deze kleurrijke helden kunnen je dagelijkse dosis boosten:


Deze voedingsmiddelen kunnen je vitamine C niveau verhogen

Aangezien vitamine C belangrijk is voor ons lichaam, is het verstandig om iedere dag genoeg ervan binnen te krijgen.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 80 milligram.

Vitamine C wordt niet aangemaakt in ons lichaam, dus haal je dit uit je voeding, zoals groente en fruit.

Hieronder vind je 10 vitamine C-bommetjes!


Kiwi

Een kiwi is rijk aan vitamines.

In een kiwi van 75 gram zit 59 milligram vitamine C.

Ook zijn ze rijk aan vezels.Spruitjes

Je vindt het lekker of je gruwelt ervan, maar dat spruitjes gezond zijn, dat weten we inmiddels.

In een opscheplepel gekookte spruitjes, dat is ongeveer 70 gram, zit maar liefst 92 milligram vitamine C.Aardbeien

Een bron van vitamine C is ook de smakelijke aardbei. In een schaaltje aardbeien van 100 gram zit 60 gram vitamine C. Niet stiekem suiker eroverheen gooien... De vrucht is heerlijk zoet van zichzelf. En gezond!Boerenkool

In Nederland zijn ze er dol op: een lekkere stamppot van boerenkool. En gelukkig maar, want deze groente is gezond! Het zit boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines.

In 100 gram boerenkool zit zo’n 130 milligram vitamine C.


Wist je dat: er in tegenstelling tot wat veel mensen denken, weinig vitamine C in een appel zit? Dat geldt ook voor de banaan. Ook gedroogd fruit hoef je om die reden niet te eten: vitamine C gaat verloren bij het droogproces.

Rode paprika

Ook de rode paprika verdient een plekje in deze lijst. In een rauwe rode paprika van 120 gram zit zo’n 90 gram vitamine C. Wist je dat rode paprika eigenlijk tot de fruitsoorten behoort?
Zwarte bessen

Nog zo’n supervrucht: de zwarte bes. In 50 gram zwarte bessen zit ongeveer 75 milligram vitamine C.Tuinbonen

Deze lekkere zomerse groente zit boordevol vitamine C.

In 100 gram tuinbonen zit 80 milligram vitamine C.

Lekker om bijvoorbeeld toe te voegen aan een salade.
Sinaasappel

Pellen of persen: een sinaasappel is gezond en bevat vitamine C om je weerstand te ondersteunen.

In een sinaasappel van 130 gram zit 66 milligram vitamine C.


Tip: kun je niet kiezen tussen een sinaasappel of mandarijn? Kies dan voor de sinaasappel!

Hier zit meer vitamine C en foliumzuur in dan in een mandarijn.Broccoli

De welbekende broccoli: rijk aan vitamines, mineralen en vezels. In 200 gram gekookte broccoli zit zo’n 100 milligram vitamine C.
Groene kool

Ken je groene kool al? Het wordt ook wel savooiekool genoemd en vaak als wok groente gebruikt. Gezond is het ook: in 100 gram groene kool zit 80 milligram vitamine C.

Zeker eens uitproberen!


Wist je dat: er in de minder bekende fruitsoort, guave, ook veel vitamine C zit?

Belangrijke feiten over vitamine C

Om ervoor te zorgen dat jouw dagelijkse vitamine C inname op peil blijft, is het verstandig om te weten hoe jouw lichaam dit het beste opneemt.

 • Vitamine C is oplosbaar in water. Dat betekent dat je je groenten met vitamine C kort en in weinig water moet koken, anders verdwijnt het.

 • Snijd de groenten ook vooral niet te klein, om zoveel mogelijk vitamines te behouden.

 • Daarnaast is vitamine C ook gevoelig voor verhitting en zonlicht.

 • In een zuur, zoals in een sinaasappel, blijft vitamine C relatief goed behouden.


Voedingssupplementen met vitamine C

Als orthomoleculair therapeut hecht ik er veel belang aan persoonlijk advies en je zo goed mogelijk te informeren.

Dus ook als het gaat om het kiezen van een optimale Vitamine C met de juiste dosering zit je bij mij aan het juiste adres.

Neem zeker een kijkje naar de mogelijkheden van Vitamine C suppletie.


Waarom gebufferde vitamine C beter is:


Vit C bommetje €26.90

De bekendste vorm van vitamine C is ascorbinezuur. Deze vorm komt van nature voor in groenten en fruit en wordt goed opgenomen door je lichaam.

Het is dan ook verreweg de meest gebruikte vorm in supplementen.


In hogere doseringen kent ascorbinezuur echter een nadeel.

De zuurgraad kan je maag- en darmwand irriteren waardoor je buikongemakken kunt ervaren.


Om de zuurgraad van vitamine C af te zwakken, werd het eerst gekoppeld aan calcium. Hieruit is calcium ascorbaat ontstaan. Deze koppeling met een mineraal om de zuurgraad af te zwakken noemen we ook wel ‘bufferen’.Vandaar de naam Gebufferde Vitamine C®.

Nog een positief effect van het koppelen van ascorbinezuur aan een mineraal is dat het de opname in je lichaam verhoogt. De biologische beschikbaarheid van een gebufferde vorm is dus hoger dan van ascorbinezuur.Dit orthomoleculair supplement kun je op geen enkele manier vergelijken qua werking met de goedkopere producten die je in de supermarkt kan kopen.

Wil je weten waarop je moet letten bij aankoop van een supplement?  klik dan hier.


Gezondheidsclaims:

 • Vitamine C, koper en zink hebben een positieve invloed op het immuunsysteem

 • Vitamine C bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning

 • Vitamine C, koper, zink en mangaan zijn antioxidanten die een bijdrage leveren bij het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpen beschermen

 • Vitamine C werkt als antioxidant voor vitamine E en brengt deze weer in actieve vorm

 • Zink is goed voor het skelet, celdelingsproces, gezichtsvermogen, de concentratie, haren, nagels en de vruchtbaarheid van de man

 • Koper ondersteunt het ijzertransport in ons lichaam

 • Mangaan is goed voor de botaanmaak

 • Calcium en magnesium zijn goed voor het celdelingsproces en zenuwstelsel 

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page