top of page

Intermittent Fasting tijdens de Overgang

Om de grootste misvatting maar meteen van tafel te vegen; intermittent fasting is geen dieet.

In het kort

Om de grootste misvatting maar meteen van tafel te vegen; intermittent fasting is geen dieet. Je kunt het eerder zien als een eetpatroon waarbij je schakelt tussen korte periodes van eten en langere periodes van vasten. Het zegt niets over welke voeding je dient te eten, maar eerder wanneer je het moet eten.


Er zijn verschillende intermittent fasting methodes. Hierbij wordt altijd min of meer hetzelfde principe toegepast waarbij de dag of week wordt opgesplitst in eetperiodes en vast-periodes. De meest populaire vorm van intermittent fasting is de 16/8 methode. Volgens deze methode vast je zestien uur op een dag en eet je je dagelijkse maaltijden in een tijdsbestek van acht uur.


Intermittent fasting tijdens de overgang

Intermittent fasting is een geweldig hulpmiddel gebleken om af te vallen en andere uiteenlopende gezondheidsdoelen te behalen.

 • Maar is het ook een effectief middel om overtollige kilo’s veroorzaakt door de overgang kwijt te raken?

 • Zou het overige overgangsklachten kunnen verlichten?

 • Is de methode überhaupt veilig voor vrouwen in de overgang?


Hoe werkt het?

Intermitterend vasten is gelukkig geen raketwetenschap.

Je kiest een tijdsbestek dat voor jou werkt, bijvoorbeeld vanaf 12 uur ’s middags tot 8 uur ‘s avonds – en je eet al je calorieën in die periode.

Tussen 20:01 en 11:59 vast je.

Je mag uiteraard wel water drinken en daarnaast mag je ook afleiding zoeken in dranken zoals koffie of thee. Met andere woorden, je vast elke dag zestien uur en eet elke dag acht uur. We noemen dit 16:8 vasten, één van de meest basale intermittent fasting structuren.


Intermitterend vasten heeft een uitermate flexibel karakter. Je kunt beginnen met kortere periodes vasten (14:10 vasten is populair, 14 uur vasten – 10 uur eten). Daarna kun je de vastenduur altijd nog verlengen. Je kunt met verschillende vastenschema’s experimenteren en zien wat voor jou het beste werkt.


Waarom je aankomt tijdens de overgang?


De overgang is een periode waarin geslachtshormonen op een natuurlijke wijze afnemen. Deze vaak ingrijpende tijd in het leven van een vrouw gaat gemiddeld van start rond het vijftigste levensjaar en duurt in de meeste gevallen vier jaar. In uitzonderlijke gevallen kan de onstuimige periode ook zomaar acht tot tien jaar duren.

Gedurende de overgang neemt de productie van oestrogeen en progesteron af.


Dit kan gepaard gaan met een breed scala aan ongemakken:

 • Opvliegers

 • Verminderd libido

 • Ongerustheid

 • Depressie

 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

 • Rillingen

 • Nachtzweten

 • Stemmingswisselingen

Daarbovenop – misschien wel de vervelendste bijkomstigheid – veroorzaakt de overgang ook veranderingen in de stofwisseling. Meestal vertraagt het metabolisme omdat de oestrogeen- en progesteronspiegels uit balans raken. Deze plotselinge hormonale verschuiving zorgt ervoor dat veel vrouwen aankomen.


Je kunt daarnaast ook minder gevoelig worden voor insuline, wat ervoor kan zorgen dat je suiker en geraffineerde koolhydraten moeilijker verwerkt – een metabole verandering die we insulineresistentie noemen. Insulineresistentie gaat vaak hand in hand met vermoeidheid en slaapproblemen.


Het goede nieuws is dat intermittent fasting de overgang ietwat dragelijker kan maken. Vooral als je tijdens de menopauze last hebt van gewichtstoename, vermoeidheid en/of insulineresistentie, is het wellicht het proberen waard!Hoe kan intermittent fasting symptomen van de overgang verlichten?

In de meeste gevallen kan intermitterend vasten helpen bij verschillende symptomen, waaronder:


Gewichtstoename

Studies hebben aangetoond dat intermitterend vasten helpt bij vetverlies.


Insulineresistentie.

Vasten verhoogt de insulinegevoeligheid, waardoor je lichaam suikers en koolhydraten beter verwerkt. Intermitterend vasten kan tevens het risico op een hartaanval, diabetes en andere stofwisselingsziekten verminderen.


Veranderingen in de geestelijke gezondheid.

Vasten kan helpen bij gevoelens van somberheid en stress6. Tevens kan dit fenomeen het zelfvertrouwen verbeteren en moedigt vasten met tussenpozen positieve psychologische veranderingen aan.Intermittent fasting is niet voor iedereen weggelegd

Helaas is intermittent fasting niet voor iedereen aan te raden. Intermitterend vasten creëert milde stress in je lichaam en als je bijvoorbeeld bijniervermoeidheid of een chronische ziekte hebt, kan het zijn dat vasten voor jouw gezondheid niet bevorderlijk is.

Bepaalde groepen vrouwen mogen in ieder geval absoluut niet vasten. Dit omvat iedereen die:

 • Ondergewicht heeft.

 • Een eetstoornis heeft, of heeft gehad.

 • Veel chronische stress heeft.

 • Andere (chronische) medische problemen heeft, zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

Als je besluit om intermittent fasting eens te proberen, let er dan vooral op hoe je je voelt.

Als vasten je strest, of als je je zwak of ziek voelt tijdens het vasten, kun je je vastenperioden beter verkorten of het periodiek vasten helemaal overslaan.

Maar geef het niet binnen een paar dagen op. De kans is groot dat je je in het begin vrij naar voelt. Dat hoort erbij. Gelukkig is hier het spreekwoord ‘de aanhouder wint’ op zijn plaats.

Één à twee weken doorbijten doet meestal wonderen!


Wees er ook van bewust dat je niet elke dag hoeft te vasten. Je bent vrij om om de dag vasten of zelfs een paar keer per week.


Door alle hormoonschommelingen kan de overgang aanvoelen als een onstuimige achtbaanrit. Desalniettemin lijkt een eetgewoonte als intermittent fasting het gemoedelijk gedijen van gewicht, insuline en gemoedstoestand in de hand te werken. En met die drie obstakels overwonnen, lijkt de zon te schijnen achter het wolkendek dat overgang heet.


Vraag gratis advies wat de mogelijkheden zijn en of het toepasbaar is bij jou.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page