top of page

Hoe lang duurt de overgang? 5 tips om je lichaam te ondersteunen

Soms voelt het even alsof er geen einde aan lijkt te komen. We beloven je; dit einde is er echt! Hoe lang duurt de overgang, en hoe maak je dit draaglijker voor jezelf? We geven je antwoord op al je vragen.

Onderwerpen in dit artikel

De overgang bij vrouwen is een natuurlijk en onvermijdelijk proces dat uit zichzelf op gang komt wanneer er geen vruchtbare eitjes meer in de eierstokken zijn. Je lichaam bereidt zich voor op een nieuwe levensfase waarin het voortplantingssysteem haar functie verliest. Deze periode heet de overgang.


Wanneer de overgang begint verschilt per persoon, maar gemiddeld gebeurt dit tussen je 45ste en 55ste levensjaar. Er zijn een aantal symptomen waaraan je merkt of de overgang voor jou begonnen is. Zo merk je het vaak als eerste aan een verandering van de menstruatie. Deze kan bijvoorbeeld ineens heviger worden en met kortere tussenpozen.


Twijfel je nog of jij al in de overgang bent? Ga dan naar de checklist in mijn recente blog Overgang & leeftijd: wanneer begint de overgang?


Hoe lang duurt de overgang?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, hoe lang de overgang duurt verschilt per persoon en is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt erfelijkheid een rol maar ook je leefstijlkeuzes. Met ‘hoe lang duurt de overgang duurt’ bedoelen we de volledige overgangsfase. Vanaf het eerste moment dat de menstruatie verandert, tot de eerste jaren zonder menstruatie. En niet om je te ontmoedigen, maar dit kan soms wel tien tot vijftien jaar duren.


Hoe ver ben ik in de overgang?

De overgang kent drie fases. Aan de hand hiervan kunnen vrouwen in de overgang enigszins bepalen hoe ver ze in het proces zijn en hoe lang ze nog voor de boeg hebben.


  • Premenopauze: deze fase begint zo’n vier jaar voor je laatste menstruatie. Omdat er minder oestrogeen in het lichaam is, kan je al lichte overgangssymptomen waarnemen. Denk hierbij aan een veranderende menstruatie, verandering van de conditie van je haar en huid, opvliegers en stemmingswisselingen.

  • Menopauze: menstrueer je al een jaar niet meer? Dan kun je zeggen dat je de menopauze achter de rug hebt. Dus eigenlijk duurt deze ‘fase’ maar een dag.

  • Postmenopauze: met de menopauze achter de rug, is de overgang niet direct voorbij. Deze laatste fase duurt namelijk nog zo’n drie jaar in welke de vrouwelijke hormonen zoeken naar een nieuwe balans. Je kunt dan nog af en toe zowel fysieke als emotionele verschijnselen van de overgang waarnemen.


Download hier het bovenstaande e-book: gezond ontbijt

5 x je lichaam ondersteunen tijdens de overgang

Leefstijlfactoren beïnvloeden de overgang, en daar hebben we gelukkig wél grip op! Zo bestaat er een verband tussen roken en een vroegere menopauze.1 Wat kun je nog meer doen om je lichaam op natuurlijke wijze te ondersteunen voor een prettiger verloop van de overgang?


Soja, lijnzaad, hop en rode klaver

Wat deze voedingsmiddelen met elkaar gemeen hebben zijn fyto-oestrogenen. Deze plantaardige oestrogenen hebben volgens onderzoekers positief effect op de ernst van de overgangssymptomen.2


Cafeïne en alcohol vermijden

Minder koffie en alcoholische versnaperingen dus, deze kunnen namelijk de ernst van de opvliegers negatief beïnvloeden.3


Regelmatig sporten

Intensieve workouts kunnen de ernst van opvliegers verminderen.3


Magnesium

Magnesium is niet alleen goed voor de spieren, maar draagt ook bij aan de geestelijke veerkracht, is goed voor de gemoedstoestand, geestelijke energie en gunstig voor een goede geestelijke balans.4


Meer groente en fruit

Tijdens een studie waar ruim 17.000 vrouwen aan deelnamen, werd een afname van 19% in opvliegers ervaren door degenen die meer groenten en fruit aten. Dit effect werd toegeschreven aan gewichtsverlies en gezondere voeding.5


Meer tips hoe je jouw lichaam op natuurlijke wijze ondersteunt tijdens de overgang? Je vindt ze op mijn gezondheidsdoelenpagina Overgang.


Tot slot: neem het heft in eigen handen

Hoewel we weinig invloed hebben op hoe lang de overgang duurt, heb je wel enigszins grip op de ernst van je overgangssymptomen. Door je lichaam op de juiste manier te ondersteunen, hoef je deze ingrijpende levensfase geen eigen leven te laten leiden.


Referentie


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page