top of page

Heb jij een gezonde pH-waarde? Meet het met de pH strips!


Een zuurpruim is de term die we gebruiken voor iemand die chagrijnig is en zure opmerkingen maakt. Maar wist je dat we ook lichamelijk te zuur kunnen zijn? Dat heeft te maken met je pH-waarde, ofwel het zuur base evenwicht in je lichaam. Of jij een gezonde pH-waarde hebt, meet je met onze pH test strips. Hoe dat zit, lees je hier. En voor €7.90 heb je 88strips

Onderwerpen in dit artikel


Wat is de pH-waarde?

Alles wat water (vocht) bevat heeft een bepaalde zuurgraad die we kunnen meten. Dit duiden we aan met de pH-waarde. De ingewikkelde wiskundige formuleringen zal ik je besparen, maar wat dat praktisch gezien betekent, leg ik je graag uit.

Een pH-waarde van 7 zien we als neutraal. Alles onder de 7 is zuur en boven de 7 is basisch, ofwel alkalisch.

Dit geldt voor water, maar ook voor allerlei andere factoren die water bevatten, waaronder het lichaam. Het vrouwelijke lichaam bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht, bij mannen is dat 63% en bij baby’s zelfs 75%.1 Dit vocht vinden we in het hele lichaam, namelijk in onze cellen, weefsels en het bloed. Dat betekent dat het lichaam op verschillende plekken over een bepaalde zuurgraad beschikt. Deze zuurgraad moet de juiste waarde hebben om verschillende processen in het lichaam goed te laten verlopen en bescherming te bieden van invloeden van buitenaf.2


Zuur base evenwicht

Zoals ik hiervoor al aangaf is 7 een neutrale pH-waarde. Hiervoor moeten de zuren en basen met elkaar in balans zijn. Daarom spreken we ook wel over het zuur base evenwicht. In de natuur zijn er altijd processen van opbouw en afbraak, zo ook in het menselijk lichaam. De meeste processen die zorgen voor opbouw zijn basisch, de processen die zorgen voor afbraak zijn zuur.

Zo heeft de maag bijvoorbeeld een zuurgraad van gemiddeld tussen de 1 en 4, afhankelijk van of er onlangs gegeten is of niet. De maag is zo zuur omdat het voeding moet afbreken en eventuele toxinen (giftige stoffen) moet neutraliseren.


Het bloed heeft daarentegen een vrij neutrale pH-waarde tussen 7,35 en 7,45.

Ook speeksel heeft bijvoorbeeld een neutrale of licht basische zuurgraad. Met name de longen en de nieren zorgen middels de ademhaling en urine voor het behoud van een goed zuur base evenwicht.3

Verzuren van het lichaam

Als het natuurlijke zuur base evenwicht is verstoord, kan dit voor gezondheidsongemakken zorgen. Een te hoge zuurgraad belast namelijk het lichaam en maakt het kwetsbaarder voor ongewenste indringers.4 Wanneer er sprake is van een te hoog zuurgehalte in het bloed kan dit lichamelijke ongemakken in de hand werken.5 Maar ook de bloeddruk en de botgezondheid worden door de zuur base balans beïnvloed.6,7

Veelal zien we een verzuring van het lichaam door verkeerde voeding en te veel stress. Ook een verkeerde ademhaling kan voor verstoring zorgen. Door te snel ademen, adem je te veel zure kooldioxide uit. Te veel stress zorgt onder andere voor een te snelle ademhaling.


De voornaamste oorzaak van verzuring is een overmaat aan verzurende voeding. Dat betekent overigens niet dat er veel zuur smakende voeding gegeten wordt, maar dat er meer zuurvormende dan basevormende voeding je lijf in gaat.

Zo hebben vlees, zuivel, eieren, granen en suiker vooral een verzurend effect. Basische ofwel alkalische voeding is met name plantaardig. Vrijwel de meeste soorten fruit, niet-zetmeel houdende groenten, zaden, noten en kiemen hebben een basische werking op de zuurgraad van het lichaam.

Ontzuren van het lichaam

Regulatie van de pH is belangrijk, omdat verzuren van het lichaam niet bevorderlijk is voor je gezondheid.7 Het lichaam ontzuren doe je door verbeteringen aan te brengen op een aantal vlakken. Zo is de eerste en eigenlijk makkelijkste stap het letten op je ademhaling. Dit kan je namelijk op elk moment van de dag toepassen en kost je niks, behalve een paar minuten aandacht. Door rustiger te ademen kan je ook gevoelens van stress verminderen.

Zo kunnen ademhalingstechnieken een positieve werking te hebben op de mentale gezondheid.9,10

Meer weten over het ontzuren van je lichaam? Marijke 0494 77 28 92 Voeding die de pH-waarde van het lichaam verlaagt kan je het best verminderen. Zet dus wat vaker plantaardige voeding en met name extra groente op het menu. Zorg hierbij ook voor variatie en laat de bewerkte producten liever staan. Ook verse kruiden en bijvoorbeeld kruidenthee kunnen bijdragen aan ontzuring.


Zuurgraad meten

Om je zuurgraad op een eenvoudige manier te meten, kan je gebruik maken van pH strips. Deze pH strips kunnen via de urine de zuurgraad meten. Als je hiermee een hoge zuurgraad meet, kan dit betekenen dat je verzuurd bent en ga je bij voorkeur je lichaam ontzuren.


Gebruik

  • Vang wat ochtendurine op in een beker

  • Hou de teststrip ongeveer één seconde in de urine

  • Haal de strip uit de urine en schudt het vocht eraf

  • Het deel van de teststrip dat in de urine is geweest verandert van kleur

  • Vergelijk de kleur van de strip met de schaal aan de binnenzijde

  • Lees de waarde af bij de kleur die het meest in de buurt komt

Voordelen product

  • Meet via de urine eenvoudig en snel je zuurgraad

  • Lees via de kleurschaal jouw pH-waarde af

  • Bevat 88 test strips per boekje


Hoe werken onze pH strips?

Onze pH teststrips zijn bedoeld voor het meten van de zuurgraad van de urine. Het meetstripje bestaat uit een aantal gekleurde vakjes. Je vangt je ochtendurine op in een beker waarna je de teststrip er vervolgens ongeveer een seconde inhoudt. Als je de strip er vervolgens uithaalt, verkleurt het deel dat in de urine is geweest van kleur. Vervolgens vergelijk je de kleur van de strip met de schaal aan de binnenzijde van het teststripboekje.

De ideale pH-waarde ligt in de ochtend boven de 6 en vanaf de middag boven de 7. Het beste is dan ook om de meting tweemaal daags te doen.

De eerste meting doe je na het ontwaken, met de ochtendurine en de tweede meting kan later op de dag, bij voorkeur op een vast moment. Nog beter is om je pH-waarde drie keer per dag te meten en daar het gemiddelde van te nemen.

Voor een goed beeld van je zuurgraad kan je de urine het best een week lang meten en bijhouden. Zo heb je na zeven dagen een goed inzicht in jouw zuur base evenwicht en weet je of het slim is om te ontzuren met een alkalisch dieet en stressvermindering.


Tot slot: optimaliseer jouw pH-waarde

Het is wenselijk om je pH-waarde regelmatig in de gaten te houden. Af en toe je zuurgraad meten geeft inzicht of jouw zuur base evenwicht op orde is of dat er nog wat verbetering te behalen valt. Wil je meer informatie over basische voeding of begeleiding in je lichaam ontzuren? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Referenties

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page