top of page

Gastric bypass

Een gastric bypass is de combinatie van een maagverkleining en een omleiding van het spijsverteringskanaal door de aansluiting van de dunne darm aan de “nieuwe” maag.

12 tips voor na een gastric bypass.

Na een gastric bypass kun je niet je oude eetpatroon hervatten.

Leer daarom jezelf deze nieuwe eetgewoontes aan:

 • Eet kleinere porties

 • Drink alleen 30 minuten voor en minimaal 30 minuten na de maaltijd, niet tijdens

 • Zorg dat je bij elke maaltijd (of tussendoortje) een eiwitbron toevoegt

 • Eet voldoende vezels uit volkoren- en roggebrood, groente en fruit

 • Drink 1.5 liter water voor een goede stoelgang

 • Matig pittig gekruid eten en koolzuurhoudend drinken

 • Eet meer tussenmaaltijden

 • Eet langzamer en bewust

 • Zit rechtop tijdens het eten

 • Vermijd energierijke producten zoals vruchtensappen, koekjes en ijs

 • Luister naar de signalen van je lichaam

 • Vul mineralen en vitaminen aan

Welke veranderingen kunnen nadelig zijn?

In het eerste jaar na een gastric bypass operatie verliezen veel mensen al het grootste deel van hun overgewicht.2 Hoewel het superfijn is om kilo’s af te vallen deze resultaten te behalen, krijg je ook te maken met een nieuwe uitdaging die de nodige risico´s met zich meebrengt.


Na een maag-verkleinende operatie is het moeilijker om voldoende voedingsstoffen uit eten en drinken binnen te krijgen. Natuurlijk doordat je letterlijk minder kunt eten, maar ook door de reconstructie van het spijsverteringskanaal.

Hierdoor vinden de volgende veranderingen plaats:3


Je maakt minder maagsappen aan

Maagsap bestaat onder andere uit pepsine, een enzym dat eiwitten afbreekt, en zoutzuur, dat spijsverteringsenzymen activeert. Hierdoor worden nutriënten zoals foliumzuur, vitamine B12 en diverse mineralen minder goed vrijgemaakt uit het voedingseiwit.


Je maakt minder intrinsieke factor aan

Nog een stof in het maagsap is intrinsieke factor, geproduceerd door het maagslijmvlies. Deze stof koppelt zich met vitamine B12 (extrinsieke factor) waarna transport door de darmwand plaats kan vinden. Door het wegnemen van een deel van de maag maak je ook minder intrinsieke factor aan.


De nieuwe verbinding slaat een belangrijk deel van de spijsvertering over

De twaalfvingerige darm voegt verteringssappen uit de alvleesklier aan het voedsel toe. Deze bevatten enzymen zoals trypsine, amylase, lipase en protease. Ze zijn nodig voor de vertering van suikers, eiwitten en vetten, en het vrijmaken van voedingsstoffen. Vervolgens komt de voedselbrij in de nuchtere darm terecht waar de vrijgekomen voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed.


Bij de roux-en-y methode wordt de maaginhoud via een nieuwe verbinding naar het laatste deel van de nuchtere darm geleid. Hierdoor worden de twaalfvingerige darm en het eerste deel van de nuchtere darm tijdens de spijsvertering overgeslagen.


Vitamine na gastric bypass: let op deze nutriënten!

Na een gastric bypass operatie is het extra belangrijk om op de volgende vitamines en mineralen te letten:3,4


Vitamine A

Een verlaagde vitamine A-status, dat onder andere nachtblindheid kan veroorzaken, komt normaal gesproken niet zomaar voor. Maar omdat de opname ervan plaatsvindt in het eerste deel van de dunne darm, is het na een gastric bypass operatie niet zeldzaam.


Vitamine B12

Vitamine B12, dat voor de opname afhankelijk is van voldoende maagsappen en intrinsieke factor, krijgen we alleen binnen uit dierlijke producten. Ben je vegetariër of veganist? Dan is deze vitamine nog belangrijker na een gastric bypass operatie.


Thiamine (vitamine B1) en foliumzuur (vitamine B11)

De twaalfvingerige darm en nuchtere darm zijn de belangrijkste plekken voor de opname van foliumzuur en thiamine. Bovendien spelen beide vitamines een rol in de activiteit van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Door hun onderlinge samenwerking zijn B-vitamines in combinatie het krachtigst.


Vitamine D en calcium

Lage vitamine D-waardes lijken het vaakst voor te komen na een gastric bypass operatie. De oorzaak ligt in het snelle gewichtsverlies, de vermindering van galzouten, en het overslaan van de nuchtere darm. Ook hebben patiënten vaak voor de ingreep al lage waardes vanwege de link met (ernstig) overgewicht.4,5,6


De opname van vitamine D beïnvloedt vervolgens de calcium-status. De vitamine is namelijk belangrijk voor het vrijmaken van calcium uit voeding. Bovendien vindt de calciumopname ook grotendeels in de twaalfvingerige darm en nuchtere darm plaats, wat niet meer kan.5


IJzer, koper, selenium en zink

De maag, twaalfvingerige darm en het eerste deel van de nuchtere darm zijn de belangrijkste plekken voor de opname van deze mineralen. Het wordt dan ook aangeraden om op de inname van deze nutriënten te letten na een gastric bypass operatie.


Mijn basis advies

In mijn advies heb ik onderstaande suppletie opgenomen*


Lees verder hoe naast basissuppletie de ingrediënten van de verschillende supplementen samenwerken.

Na een gastric bypass vermindert de opname van vitamines en mineralen.

Een multi-vitamine hoort daarom bij ons eerste advies en hier sluit de volgende suppletie op aan.

Zo nemen we vitamine B12 minder goed op, omdat het niet goed gekoppeld kan worden aan het eiwit intrinsic factor, een bestanddeel van ons maagsap. Dat merk je direct, want B12 is goed voor de gemoedstoestand, concentratie en het geheugen.*

Na je operatie verlies je snel gewicht en verandert de botstofwisseling. Calcium 400 & D3 uit Rode Alg, kan dan uitkomst bieden. Calcium is goed voor het behoud van sterke botten, waar vitamine D de calciumopname in de botten verhoogt.*

Ook de lage intake van ijzerrijke voeding zoals vlees, volkoren graanproducten en bepaalde groenten zorgt voor verminderde ijzerwaarden in het lichaam.

IJzer Bisglycinaat Complex, biedt dan ondersteuning en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.*

Na je operatie komen de waarden van de nutriënten B12, ijzer en calcium direct in gevaar. Maar met een vertroebelde opname staan ook de niveaus van andere vitaminen en mineralen onder druk. Om verdere problemen te voorkomen bevat ons advies probiotica, spijsverteringsenzymen en greens, die het lichaam in staat stelt om op eigen kracht de opname van nutriënten te verbeteren.

Gezondheid begint bij je darmen. Symflora® Basis, bevat een unieke samenstelling van pre- en probiotica. Probiotica zijn de goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen en prebiotica omvat onverteerbare voedingsvezels die groei en activiteit stimuleren van de probiotica.

De zes spijsverteringsenzymen in Glutazyme helpen bij de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Aanvullend is Super Greens een complete samenstelling van een scala aan nutriënten. De formule ondersteunt een gezond zuur-base evenwicht.*


Zuurgraad is nodig voor de vertering van het voedsel, terwijl basen zorgen voor een goede opname van mineralen. De juiste zuur-base balans draagt dus direct bij aan de opname van nutriënten die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Advies nodig na een gastric bypass?

Ik beantwoord graag al jouw vragen en geef je graag advies op maat.

REFERENTIES


95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page