top of page

De voordelen van KURKUMA

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2020

KURKUMA

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma lijkt qua uiterlijk een beetje op gember. Het is ook een wortel, maar is wat fijner van structuur en aan de buitenkant oranje-geel. Van binnen is het geel en het wordt meestal in gedroogde, vermalen poedervorm verkocht. Bij biologische winkels verkopen ze echter ook verse kurkuma.

Het gele poedertje is één van de belangrijkste bestanddelen van curry en ook wel bekend onder de namen turmeric, geelwortel, koenjit of E100.

Niet alle E-nummers zijn dus slecht!


Ayureveda

In de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunst, wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. Het zou reinigend werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en ook leverkwalen.

De Indiase geneeskunst liep hiermee ver vooruit op de westerse wetenschap. Indiërs gebruiken kurkuma over het algemeen in hun curry-mengsels. Dit zijn specerijmixen die meestal voor 20 à 30% uit kurkuma bestaan.

Maar ook op Okinawa, één van de Blue Zones waar heel veel mensen met gemak de 100 halen, werd kurkuma al in de 12e eeuw veel toegepast als medicijn. De Okinawanen gebruiken het vandaag de dag graag in hun thee.

Top gebruiker is en blijft echter India, gemiddeld consumeert men daar per persoon 1,5 tot 2 gram per dag. Interessant dus om India te vergelijken met landen waar weinig tot geen kurkuma wordt gebruikt.


Bescherming tegen kanker, welvaartsziektes en Alzheimer

Kanker en Alzheimer komen in de Verenigde Staten zo’n 3 keer meer voor dan in India. Uiteraard komt dit door meer dan alleen de hoge consumptie van kurkuma (denk bijvoorbeeld aan het feit dat veel Indiërs vrijwel geen dierlijke producten eten), maar volgens wetenschappers is het ook te danken aan kurkuma.

De werkzame stof in kurkuma is curcumine.

Het stofje is

  • ontstekingsremmend,

  • een sterke antioxidant en

  • antibacterieel.


Curcumine werkt beschermend tegen kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, Parkinson en Alzheimer. Het kan echter ook gebruikt worden ter ondersteuning bij de behandeling bij mensen die zo’n aandoening al hebben. Bij kanker blokkeert het bijvoorbeeld in een aantal gevallen de groei van kankercellen.

Voor Alzheimer is curcumine eigenlijk één van de weinige alternatieven die kunnen helpen bij het remmen van het proces. Tot op heden is er vrijwel geen medicijn dat het degeneratieve karakter van dementie kan remmen. En bij Parkinson zijn er bijvoorbeeld wel veel medicijnen, maar die zijn vaak zeer toxisch en hebben veel bijwerkingen.


Hoe gebruik ik kurkuma?

Een groot voordeel van kurkuma is dat het goedkoop is, geen bijwerkingen heeft, niet toxisch is en in relatief grote hoeveelheden (tot wel 12 gram iedere dag, gedurende lange perioden) genuttigd kan worden.


De bio-beschikbaarheid van curcumine is echter heel laag. Dit betekent dat het moeizaam door ons lichaam wordt opgenomen. Gewoon een beetje kurkuma ergens overheen strooien is dus prima, maar als je echt een specifiek effect beoogd, wellicht te weinig.


Je kan de bio-beschikbaarheid verhogen door kurkuma samen met zwarte peper op te lossen in vet. Bijvoorbeeld: bij het bakken van groenten voor een groentencurry is het aan te raden ook de kurkuma met wat zwarte peper toe te voegen en even mee te bakken. Wil je het in een smoothie verwerken, meng de kurkuma dan bijvoorbeeld met wat lijnzaadolie en zwarte peper voordat de andere ingrediënten toegevoegd worden.


Inflammatie: bron van ziekte & veroudering

Kurkuma blijkt goed voor de gezondheid te zijn, omdat het onder andere antibacterieel en anti-inflammatoir is. Inflammatie is een ander woord voor ontsteking en wordt in het Nederlands vaak gebruikt als we spreken over chronische ontsteking. Inflammatie is een belangrijke factor bij veroudering.


Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kun je met recht een wondermiddel uit de natuur noemen met heel veel gezondheidsvoordelen. Als je het opneemt in je voedingspatroon zet je een mooie stap naar een gezonder leven!

Helaas is het voor de meeste mensen niet haalbaar om dagelijks verse kurkuma te eten. Veel mensen vinden de smaak te straf, het losse poeder ‘schildert’ je keuken geel, je hebt er gewoon de tijd niet voor of het is bij jou in de buurt nergens verkrijgbaar. Nochtans is het één van de gezondste en meest helende kruiden die er bestaan. En de echte werkzame voedingsstoffen zitten dus in de curcumine.


Kun je wel een beetje hulp gebruiken?

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan SAMATA eens een zeer gezond voedingssupplement.Wil je meer weten over de andere bestanddelen, klik dan op de foto hiernaast.Samata is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt bij de ondersteuning van je gewrichten, gaat ontstekingen en zwellingen tegen, houdt je bloedsuikerspiegels (diabetes 2) gezond, helpt voor gezonde cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een pijnloos, actief leven vol comfort.


P.S. Gebruik jij al Samata of ben je dit van plan en heb je verder vragen? 0494 77 28 92

Talrijke studies tonen aan dat kurkuma krachtiger is dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidsvoordelen aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?!

Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.


Helaas… de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun echte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De meeste supplementen werken NIET op cel niveau (waar ze juist nodig zijn)…30 weergaven0 opmerkingen
bottom of page